Field Day Câmpina, 2021 — cronică romanțată

Uite că trecu și a doua întâlnire Field Day organizată de YO3KRL.

Anul trecut, cand ne-am gândit să încercăm organizarea unei întâlniri de felul acesta, cu experiență zero în domeniu, ne-a ieșit. Si ne-a plăcut. Și am fost mulțumiți că cei care ne-au însoțit au fost pe toată perioada binedispuși, iar la plecare și-au exprimat dorința să repetăm evenimentul.

D-abia așteptam ca anul acesta să putem da măștile jos, măcar în aer liber, pentru a ne putea aduna liniștiți. Și vremea a venit. Și cum dorința a fost prea mare de a ne întâlni, vorbim cu dom’ Florin, YO3IIE, dacă nu ne-ar putea găzdui la dumnealui, lânga Casa Tineretului din Câmpina (în lumea noastră, bine cunoscuta locație a întâlnirii de sfârșit de an). Și, în grabă, hotarâm să ne întâlnim în două săptămâni. Bun așa. Pentru a nu fi singuri, contactăm din scurt radiocluburile locale, iar primul care a răspuns pozitiv pentru acțiune a fost YO9KXR. Încropim un anunț, îl rugăm pe Ciprian să îl publice; deja era luni mai puțin de două săptămâni până la eveniment; îl rugăm pe Marius să dea un anunț la QTC-ul duminical și ne punem pe treabă. Treabă ? Daaaa…, era destul de făcut.

În primul rând, trebuia să termin un proiect mai vechi, pe care să îl iau cu mine și să îl predau mai departe ca să ajungă la locația unde va fi instalat.

Respectiv cele două antene Cubical-Quad care, cu un rotor azimut elevație, vor fugări pe bolta cerească sateliții de joasă altitudine și nu numai…

Mai aveam de lămurit cum vom reuși să transmitem live din locație, dorință mai veche de-a noastră, dar nerealizată data trecută, și nu numai. Timpul scurt, fuge repede; fiecare știe ce are de făcut și uite așa ne trezim în preziua evenimentului. Eu, din Constanța trebuia să aduc o parte din desfășurarea de forțe. Bag în mașină cele două antene, mai pun o sacoșă, două și … surpriză ! Unde pun restul ? Bun, pentru mine nu era problemă pentru că șoferul avea locul lui, dar unde mai încap și ceilalți pe care voiam să îi iau cu mine. La loc comanda.

Dau jos antenele și le pun pe mașină. Și, ca în bancul acela celebru, dintr-o dată se face loc în mașină pentru toate. Încep să adaug în spațiul nou creat restul și, după ce termin de încărcat, tot mai rămâne loc de o persoană jumate. Bun și așa. Până la București se vor mai aranja din mișcarea mașinii și se va face loc și pentru cealaltă jumătate.

Purced la drum și, pentru că nu aveam altceva de făcut pe traseu, vorbesc cu Vlad, YO3IHG, și negociem pentru a doua zi plecarea spre Câmpina. Eu zic pe la 07.30. Vlad a zis un OK cam nehotărât și cedez pentru ora 08.00. Nu am făcut rău că am plecat așa devreme și o să vedeți de ce.

De dimineață ne îmbarcăm toți trei. Între timp lucrurile se aranjaseră prin mașină în așa fel încât au încăput și ale lui Vlad, și ale lui Mircea, fiul meu. Echipa gata, plecăm, ajungem în Ploiești și o pauză de cafea, pauză în care luăm legătura cu dom’ Florin. Ne așteapta.

Ajungem la Câmpina. Ne bucurăm de revedere.

Dom’ Florin nu ne aștepta singur, pe lângă dumnealui fiind și Mihai, YO9HO. Prima întrebare a fost “cu ce vă putem ajuta ?…”. Am răspuns, “răbdare să descărcam…”. Și am descărcat…

Dintr-o dată, totul a fost clar, nu mai aveam nevoie de nimic în afară de chef de muncă să aranjăm totul.

Ne împărțim sarcinile. Mircea ia în primire cortul să îl instaleze. Cum pe cer norii nu prevesteau nimic bun, cu experiența de cercetaș, hotărăște că cel mai inteligent ar fi să îl instaleze pe cel mai înalt loc din spațiul alocat întâlnirii. Și bine a făcut.

Pentru că, până să ajungem noi, Adrian YO9GOO a făcut ceea ce ne-a promis și anume a tras fibra optică până la locul faptei, nu am mai avut motive de amânare și ne-am apucat să montam o cameră speed dome pe hotel pentru a putea începe transmisia video. Am mers cu Mihai și Vlad sus cu camera și un cablu suficient de lung după noi ca să putem transmite o imagine de ansamblu a taberei.

Terminăm cu camera, instalez repede mini studioul și “suntem în aer”, de fapt în fibră… :-).

Între timp, Mircea și-a făcut bine treaba și, ca să nu stea degeaba, îl ajut să înceapă să instaleze un pilon pentru antene.

Pentru că se descurca singur, începem cu Vlad să instalăm un prim dipol pentru scurte. Cum pomi erau suficienți prin zonă, cu praștia aruncăm o primă ancoră pentru un braț al dipolului.

Și cam atât deocamdată. Ce nu ne doream să se întâmple, s-a întâmplat. Începe ploaia. La inceput mai timidă, dupa aceea mai viguroasă, culminand cu o repriză de piatră de dimensiuni apreciabile. Cam spre un centimetru diametru.

Și precum în celebra reclamă “…coafura rezistă…” și antenele noastre au rezistat… 🙂

Numai că până acum, din start-up-ul întâlnirii lipsea ceva sau mai bine spus CINEVA. Acesta bineînțeles că nu putea sa sosesca decât odată cu ploaia. E vorba de neobositul nea Paul, YO9CMF. Hotărât și pus pe treabă, bagă (pentru a câta oară oare) în sperieți oficialitățile hotelului și, cu căruciorul plin de cufere cu bagaje, se instalează în cameră.

Pe nesimțite, dintr-o dată mai apare pe lângă linkul VHF al RoLinkului din Câmpina, încă unul în UHF al lui nea Paul, precum și o legătură adevărată la satelitul geostaționar QO100. Antena acestuia trebuia să fie – conform discuțiilor anterioare – amplasată pe teren, numai că experiența lui Nea Paul a spus că mai bine e să stea în balcon. Și a fost mult mai bine.

În sfârșit, trece ploaia. Ajung la Câmpina din Bucuresti Sidonia, YO3JWM, Cristi YO3GWM, și my XYL. Pun toți mână la treabă. Ridicăm pilonul cu antena de VHF-UHF, încă o cameră video și două proiectoare, terminăm de instalat un dipol, montăm rotorul și antenele cubical quad, punem și alte patru proiectoare LED pe un stâlp existent în curte ca să avem lumină pe timpul nopții și ne declaram mulțumiți de organizare.

Printre primii musafiri care ne fac bucuria de a ne fi alături se numără YO9BXC, YO9GJX și YO3CCC.

Începem să facem și primele legături radio cu indicativul YO3KRL/P care, până la urmă, pentru că ne simțeam ca acasă, s-a transformat în mai simplul YO3KRL. Sperăm să nu fi supărat pe nimeni cu renunțarea la sufix.

Și uite așa, pe nesimțite, printre alte reprize de ploaie mai scurte sau mai lungi, a trecut prima zi a taberei.

A doua zi începem in forță. O cafea și la stație. “Acaparăm” frecvența la cafeaua de dimineață în 80m, facem ceva legături și incep să apară musafirii. Datorită unei deficiențe organizatorice materializată prin lipsa unei “cărți de onoare” a întâlnirii în care cei prezenți să își treacă indicativul, pentru a nu scăpa vreun indicativ nu voi nominaliza pe nimeni. Se pot vedea în albumul cu fotografii participanții. Sperăm să nu fi scăpat pe nimeni în foto. Noi sau Nini.

Din păcate nu scăpăm de ploaie. Cei prezenți se refugiază in foișor sau sub cort, noroc ca este o repriză destul de scurtă.

Datorită condițiilor meteo, am renunțat la concursul de vânătoare de vulpi – copiii și ploaia nu sunt compatibile – precum și la cupa QRP, din aceleași considerente. Am venit să ne simțim bine nu să căutam cotloane, umbrele și alte locuri ferite unde să instalăm echipamentele pentru concurs. Stațiilor nu le place apa de ploaie.

Și ar fi avut cine sa participe. YO3IJ, Soyhan, a venit cu noul Icom IC-705 și o antenă nou-nouță Buddipole.

Vlad, YO3IHG avea și el același transceiver. Daca îl mai pun la socoteala și pe YO3IPT cu al lui același Icom 705, deja densitatea de transceivere QRP pe metru pătrat devine cam mare. Păcat de vreme. Poate data viitoare vom avea mai mult noroc de soare și vreme buna și vom face tot ce ne-am propus.

QRP Team…

Nu ne-am putut totuși abtine de la vânătoare și, daca cea de vulpi nu ne-a ieșit, măcar ceva sateliți acolo tot a trebuit să marcam cu ajutorul lui YO9GJX, YO3GWM și YO3IAZ.

In ultima zi ploaia nu a vrut să ne lase în pace așa că am fost nevoiți să strângem tabăra printre reprizele de ploaie mocănească, tomnatică, de munte. Parcă totuși este luna Iunie. Sigur ?!?!

Și ca ultima zi să treacă fără să simțim că am făcut, totuși, ceva pentru hobbyul nostru, partea mai tânără a echipei a urcat pe terasa Casei Tineretului pentru mici intervenții la linkul radio Câmpina – București al RoLinkului și totodată la repetorul digital din aceeași locație, ocazie cu care a fost verificată acordarea filtrului duplexor și verificați parametrii funcționali ai stațiilor.

Vremea nu ne-a fost foarte favorabilă. Cu toate astea am reușit să ne simțim bine împreună. Cei care ne-au făcut bucuria de a ne vizita sperăm că au plecat cu impresii plăcute de la întâlnire. Promitem ca data viitoare va fi cel puțin la fel de frumos. Și nu pun la socoteală și vremea.

Pentru voi,
Cristel, YO4ISC
YO3KRL Team

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *